Unknown: Function mcrypt_create_iv() is deprecated in /www/webvol19/0p/uh1mwanv9cs5g94/gazell.net/public_html/webbutik/system/library/encryption.php on line 8 Om oss

Om oss

Gazell är sannolikt det äldsta svenska skivmärke som fortfarande är helt fristående och som aktivt gör nya fonogramproduktioner. Skivbolaget Gazell startades 1949 i Stockholm av John Engelbrekt som samtidigt var en av grundarna av den legendariska jazzklubben Gazell i en källare på Österlånggatan i Gamla Stan. Skivbolaget övertogs 1957 av Dag Häggqvist, en då 16-årig elev på Östra Real i Stockholm, som snart fick kontakt med jazzpianisten Rune Öfwerman. Deras samarbete har varat sedan dess och efter framgångar med Rune Öfwerman Trio och en stor hit med Ernie Englunds inspelning av “Gotländsk Sommarnatt” blev Dag Häggqvist 1960 delägare i Sonet. Under trettio år växte Sonet och blev Nordens ledande fristående musikbolag. Efter att Sonet förvärvades av PolyGram/Universal började Dag och Rune 1993 driva Gazell på egen hand igen. Rune gick bort 2013.

Gazell har tre huvudverksamheter:

Grammofonbolaget Gazell Records AB har som inriktning att arbeta med svenska kvalitetsartister inom framför allt visa, folkmusik och jazz och de flesta vokala produktionerna är på svenska med en stark nationell prägel. De flesta Gazell artisterna är mycket aktiva live och sprider sin musik genom regelbundna framträdanden runt om i Sverige. Målsättningen är att Gazells produktioner har en lång livslängd och förblir tillgängliga i Gazells katalog.

Musikförlaget Gazell Music arbetar framför allt med svenska upphovsmän och ofta med de artister som spelar in för Gazell och som även skriver egen musik. Bland de viktigaste verk som är förlagda av Gazell Music är alla sånger från Astrid Lindgren och Georg Riedels “Emil i Lönneberga”. Gazell Music har också en betydande verksamhet som representant för Internationella muskiförlag från hela världen.

Konstbolaget Editions Sonet AB utgör Gazells tredje verksamhetsgren. Bolaget startades 1969 och har sedan dess arbetat mest med internationell originalgrafik och bland de många konstnärer som Editions Sonet framgångsrikt introducerat i Sverige är bl.a. James Coignard och Johannes Vennekamp. Förutom all den originalgrafik som förlagts av dessa och andra konstnärer har Editions Sonet också publicerat ett antal konstböcker.

Butiken använder OpenCart
Gazell Webb Store © 2019